1. Creëer vooral ’15-minutenwijken’ waar voorzieningen binnen een kwartier lopen of fietsen te bereiken zijn omdat dit bijdraagt aan provinciale doelen op het vlak van economie, energie, gezondheid, klimaat, leefbaarheid, mobiliteit en wonen.
2. Bouw vooral rond stations en HOV-haltes. Als je dit combineert met voorzieningen, ontstaat een ideale woonwijk waarin het goed toeven is met een lage negatieve impact op klimaat.
3. Beoordeel alle woningbouwplannen op de nabijheid tot voorzieningen (15-minutenwijk) én nabijheid tot hoogwaardig OV. Als bouwplannen hierop niet hoog scoren, kijk dan in een mobiliteitstoets vooraf naar de brede effecten op deze locatie om negatieve impact en hoge (mobiliteits)kosten te voorkomen.
4. Deze snelstudie geeft voorbeelden van mogelijk goede verstedelijkingslocaties. Onderzoek deze nader omdat een snelstudie maar globaal is.
5. Bouw vooral bij steden (uitbreiden) en ín steden (‘inbreiden’). Dat creëert wijken die vaak goed scoren op voorzieningen én OV.
6. Verdicht ook in of vlakbij kleinere kernen. Dat scoort ook vaak goed op nabijheid en helpt deze kernen vitaal te blijven, waardoor er vaak weer meer voorzieningen kunnen bijkomen.

link van snelstudie Kansen & voordelen van dicht-bij-huis-werkplekken

Deze website maakt gebruik van cookies

Lees meer