Na de afschaffing van de slavernij emigreerden in de periode 1873-1916 ruim 34.000 Hindostanen uit Brits-Indië naar Suriname. Zij tekenden een contract van vijf jaar om onder zware omstandigheden op de plantages te gaan werken. Het grootste gedeelte van de contractarbeiders bleef na het verstrijken van hun contract in Suriname. Rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 zijn veel van de nakomelingen van deze contractarbeiders naar Nederland gegaan en vooral in Zuid-Holland terechtgekomen. In Den Haag is bijvoorbeeld één op de tien inwoners van Hindostaanse afkomst.
Immigratiedag wordt op 5 juni jaarlijks herdacht. Als provincie staan we hier op 21 juni 2024 bij stil met een bijeenkomst op het provinciehuis. De bijeenkomst wordt geopend door gedeputeerde Frederik Zevenbergen en statenlid Vinesh Lalta. De keynote speaker op deze middag is cultuurwetenschapper dr. Jaswina Elahi, co-auteur van het boek Ongezien, ongehoord, Hindostanen in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Ook deelt Frank Kanhai zijn persoonlijke verhaal over zijn aankomst in Nederland vanuit Suriname als 12-jarige, zoals ook te zien in de documentaire Brieven aan de Achterblijvers.
U bent van harte uitgenodigd op 21 juni 2024 om stil te staan en meer te leren over deze minder bekende periode uit onze gedeelde geschiedenis. De opening van de bijeenkomst is om 15:00 uur, inloop vanaf 14:30 uur. De bijeenkomst duurt tot 17:00 uur met aansluitend een borrel tot 18:00 uur. Stuur deze uitnodiging gerust door binnen uw netwerk. Er is veel animo voor deze bijeenkomst, meldt u daarom snel aan via de onderstaande link.