We leven in een ingewikkelde tijd met veel uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, de overgang van fossiele naar duurzame energie en circulariteit. Daarom zijn de broodnodige transities in volle gang. Wat betekent dit voor Zuid-Holland in, zeg, 2050? Wordt de toekomst groen of grijs? Daar kunnen we over doemdenken, maar wat wij liever doen, is erover DOENDENKEN. En daar hebben we alle hulp bij nodig!
Naast een inspirerend plenair programma organiseren we ook zeer diverse, interactieve deelsessies zoals ‘De fietsprofessor’, ‘Het investeringslandschap van de toekomst’ en ‘Natuurinclusief’. Kijk hier voor het volledige programma. Voor uitgebreide informatie over de deelsessies kijk hier: deelsessies. Daarnaast is er een gevarieerde Inspiratievloer en volop ruimte voor ontmoeting en netwerken met bedrijven, kennisinstellingen, investeerders en meer.
Vanuit Kennis Zuid-Holland worden er drie deelsessies georganiseerd:
Signaleren en implementeren van trends
Zoveel nieuwe en bestaande ontwikkelingen maar wat betekenen die voor jouw opgave? Zijn het kansen of bedreigingen voor de toekomst van jouw opgave? In deze sessie wordt er gekeken of deze vragen beantwoord kunnen worden aan de hand van de Trendcheck; een interactieve werksessie. Door blinde vlekken te verkleinen en onderwerpen te verbinden geeft de Trendcheck meer inzicht in de impact van nieuwe ontwikkelingen. Het verbindt, informeert en stimuleert om in te spelen op de toekomst.
Polarisatie en morele dilemma’s onder ambtenaren
In hoeverre mogen individuele morele dilemma’s het werk van ambtenaren beïnvloeden? In hoeverre dienen zij zich te conformeren aan de democratische besluiten die door politieke meerderheden worden genomen? De maatschappelijke en politieke polarisatie (althans: de indruk dat deze polarisatie groter is geworden) heeft ertoe geleid dat ambtenaren van ministeries, provinciale en gemeentelijke ambtelijke apparaten veel vaker morele dilemma’s zijn gaan ervaren. Dit kan te maken hebben met de mogelijkheid dat ambtenaren in sommige gevallen met meer (politiek) uitgesproken bestuurders te maken hebben, maar ook met het feit dat sommige ambtenaren zelf een meer uitgesproken wereldbeeld erop na houden. Binnen publieke organisaties worden op alle niveaus programma’s gevormd en verzorgd die gericht zijn op de bewustwording en bespreking van morele dilemma’s. Zo komen ambtenaren bijeen in intervisiegroepen of nemen zij deel aan socratische gesprekken waarin zij leren om hun dilemma’s binnen de organisatie te articuleren en de kritische tegenspraak binnen de eigen organisatie verder te ontwikkelen. In deze sessie gaan we in op de vraag hoe er binnen publieke organisaties met morele dilemma’s kan worden omgegaan.
Op weg naar een koolstof-negatieve economie in Zuid-Holland
Uit onderzoek is gebleken dat Zuid-Holland een belangrijke schakel en knooppunt kan worden van het internationale CO2-netwerk voor CDR en CCS, CDR in de biogene chemie, brandstof, beton en de glastuinbouw en CCS onder de zeebodem in lege gasvelden. Deze kansen zijn niet alleen interessant vanuit milieuperspectief, maar ook met het oog op het ontwikkelen van een toekomstbestendige economie. Als deze kansen actief worden verkend en doorontwikkeld kan Zuid-Holland een CO2-hub worden met een leidende marktpositie en voorbeeldfunctie naar de rest van Europa.
Dagvoorzitter Sophie Frankenmolen (NOS op 3) zal de dag in goede banen leiden. Met bevlogen sprekers zoals Babette Porcelijn, diverse (inter)actieve AI-sessies en een kritische noot met een knipoog van De Speld LIVE! belooft het een dag te worden die je niet mag missen. Meld je dus nu aan!