Bestemming in balans

Afbeeldingen van toerisme: bij de hofvijver in Den Haag, fietsen in de duinen en een natuurcamping

Terwijl het aantal dag- en verblijfsrecreanten aan onze prachtige provincie groeit, rijst de vraag: hoe houden we bestemmingen in balans? Hoe brengen we de economische, sociaal-maatschappelijke en ecologische impact van toerisme in beeld en hoe kunnen we pro-actief signaleren of op korte of middellange termijn knelpunten ontstaan? We vroegen Erasmus Universiteit Rotterdam, CELTH, Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd en Bureau Buiten met deze vragen aan de slag te gaan in een toekomstonderzoek.

Doel onderzoek

Doel van het toekomstonderzoek is om allereerst te komen tot een methode waarmee we de balans in Zuid-Holland kunnen monitoren. Een uniforme manier van meten zodat meetgegevens in Zuid-Holland vergelijkbaar zijn. Hiervoor wordt een aantal basisindicatoren geformuleerd, waaronder zogenoemde ‘early indicators’ die het mogelijk maken om al vroegtijdig disbalans te signaleren. Het onderzoek zal ook ingaan op de vraag hoe gemeten data wordt geïnterpreteerd en afgewogen. Samen met stakeholders wordt hiertoe een zogenoemd ‘afwegingskader’ ontwikkeld.

Het eindresultaat is een onderzoeksrapport, een leidraad waarin de uniforme onderzoeksmethode van balans beschreven staat, en een toolkit met handelingsperspectieven bij (potentiële) disbalans voor destinatie- en citymarktingorganisaties en overheden. Begin 2025 worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd tijdens de Netwerkdag Recreatie, Toerisme en Sport.

Stand van zaken

We zijn inmiddels halverwege het onderzoek ‘Bestemming in Balans’, en de eerste fase is met succes afgerond. In deze fase heeft een consortium van partijen, bestaande uit Erasmus UPT, CELTH, Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd en Bureau BUITEN, door middel van een uitgebreide literatuurstudie, diverse workshops en twee bijeenkomsten met de klankbordgroep een duidelijk beeld gekregen van hoe men kan kijken naar bestemmingen in balans.

In het onderzoek draait het om drie cruciale dimensies: economie, maatschappij en omgeving. Het consortium heeft een eerste opzet gedefinieerd wanneer er sprake is van balans, zowel op het niveau van individuele indicatoren als in de relatie tussen deze indicatoren binnen elk domein en tussen de domeinen onderling. Ook is duidelijk dat balans een afweging is die in de praktijk moet worden gemaakt.

Met deze inzichten op zak, en het licht dat het klankbord hier nog op laat schijnen, starten we nu met de tweede fase: dataverzameling en het testen van de methode. Dit doen we op drie bestemmingen in Zuid-Holland: Goeree-Overflakkee, Midden-Delfland en Scheveningen. Het doel is om te zien hoe onze aanpak werkt in de praktijk, kennis en ervaring op te doen rond dit onderwerp in de pilotgebieden samen met de betrokken gemeenten en deze aanpak zo verder te verfijnen. Het project loopt door tot mei 2025, waarbij we toewerken naar een effectief en efficiënt monitoringssysteem dat zowel nu als in de toekomst kan bijdragen aan sturen op bestemmingen in balans.

Meer informatie

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen via: kenniszuidholland@pzh.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Lees meer