Stap 6: De proactieve doorwerkingsfase

Print / Download

Kernpunten:

  • Een volle agenda
  • Window of opportunity
  • Zelf aan de slag
  • Meer leren?

Een volle agenda

Het onderzoek is af en je hebt alle stappen tot nu toe doorlopen. En toch blijft het soms de vraag of de doorwerking goed zal uitpakken. De agenda in het publieke domein loopt doorgaans over en dat maakt het niet makkelijk om de urgentie en acties te bewerkstelligen die je wilde. De timing en framing kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Soms geeft een onderzoek een oplossing voor een probleem dat nog niet zo wordt ervaren. Soms gaat de aandacht uit naar een ander deel van het vraagstuk. En soms is een andere crisis zo groot dat het alle aandacht opslokt.

Window of opportunity

Voor ieder onderzoek zijn er dus window’s of opportunity. Dit zijn momenten waarin het probleem, de oplossing en de doelgroep elkaar vinden. De resultaten van het onderzoek komen dan hoog op de agenda en een vertaling naar beleid of andere acties kan plaatsvinden. Verkiezingen zijn bijvoorbeeld een moment waarop een onderzoek momentum kan krijgen. Of soms vindt er een extern evenement plaats dat zorgt voor momentum, zoals een ongeluk of crisis.

Zelf aan de slag

Het is niet altijd duidelijk wanneer zich een kans zal voordoen voor de doorwerking van jouw onderzoek. Wel is duidelijk dat je zelf aan de slag kunt. Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen ben je al een heel eind op weg. En je kunt zelf altijd meer dan je denkt. Door proactief met het onderzoek onder de arm aan de slag te gaan kun je veel bereiken. Wie weet kun je zo aanhaken op bestaand beleid om het te verbeteren of zelf nieuw beleid maken. Ieder beetje helpt en zo kom je stap voor stap bij het einddoel.

Meer leren? Benader KZH voor een kennismaking en verdiepend gesprek!

Uiteraard hebben we nog lang niet alle details kunnen benoemen die van belang zijn bij het maken van impact met strategisch onderzoek. Voor een deel zullen die afhankelijk zijn van de specifieke context van jouw doorwerking en komt het aan op je eigen kwaliteiten en de kwaliteiten van de mensen om je heen. Maar je kunt bij vragen natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen via kenniszuidholland@pzh.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Lees meer