Stap 5: Presentatie van de kennis

Print / Download

Kernpunten:

  • Politieke verantwoording
  • Intern en extern
  • Interactie
  • Fora

Politieke verantwoording

Het is onderzoek is afgerond, en nu? Een eerste belangrijke stap is om de onderzoeksresultaten te delen met boven geplaatste collega’s zoals je manager of afdelingshoofd. Vervolgens is het zaak om het bestuur of de relevante bestuurder in te lichten. In het geval van de provincie ga je dus naar Gedeputeerde Staten. De laatste stap in dit proces van politieke verantwoording is het inlichten van het gekozen orgaan. In het geval van de provincie zijn dit Provinciale Staten. Het is belangrijk om altijd deze verantwoording af te leggen. Niet alleen omdat dit zo hoort, maar ook omdat dit voor een deel de doelgroep is van je onderzoek.

Interne en externe presentatie

Nu kun je verder gaan kijken naar andere delen van je doelgroep. Een makkelijke onderscheiding hierin is tussen intern en extern. Als eerste kun je beginnen bij interne collega’s aan wie je de resultaten kun presenteren. Zijn er bijvoorbeeld collega’s bij andere beleidsafdelingen die hier wat mee zouden moeten? Als tweede kun je nadenken over de doelgroep buiten jouw eigen organisatie. Nodig deze personen uit voor een presentatie of ga actief langs om de resultaten te delen.

Interactieve presentatie

We weten allemaal dat een uren lang luisteren erg saai kan zijn. Toch zien we tijdens de presentaties van onderzoeken nog veel zenden in plaats van interactie. Dit terwijl interactie kan zorgen voor een vergroot gevoel van eigenaarschap, urgentie en begrip onder de doelgroep. Een presentatie zonder interactie is dus een gemiste kans. Biedt dus ruimte voor discussie, rollenspel, praktische inzichten of andere vormen van interactie tijdens een presentatie. Uiteraard gaat dit makkelijker als de doelgroep al mee kon doen tijdens het onderzoek.

Welke fora kun je benutten?

Het is goed om te weten dat er binnen de provincie verschillende fora zijn om de onderzoeksresultaten aan de doelgroep mee te geven. Hierbij kun je onder andere denken aan Plein1, Kennis Zuid-Holland Podium, Denkers van Waarde, podcast De Achtertuin of de Zuid-Holland Academie. Kennis Zuid-Holland denkt graag met je mee over welke forum het best bij jouw onderzoek past.

Deze website maakt gebruik van cookies