RH2INE: Verduurzaming binnenvaart kickstart study

De CEF-gefinancierde RH2INE Kickstart-studie naar de toepassing van waterstof in de binnenvaart werd gecoƶrdineerd door de Provincie Zuid-Holland, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken van Nordrhein-Westfalen, het Havenbedrijf Rotterdam, Duisport en Rheincargo. De resultaten van de deelonderzoeken bieden gedetailleerde inzichten in de duurzame integratie van waterstof als transportbrandstof in de volledige waardeketen van de transportsectoren met een van de hoogste potentiƫle vraag naar waterstof: de binnenvaart. Het bijbehorende Uitrolplan geeft een sterk beeld van de vervolgstappen op weg naar daadwerkelijke implementatie en opschaling.

Voornaamste bevindingen
Om het gebruik van waterstof in de binnenvaart op korte en middellange termijn in gang te zetten, wordt de aanpak van het verwisselbare gecomprimeerde waterstofcontainersysteem voor de komende periode het meest zinvol geacht.

Uit de onderzoeken blijkt dat implementatie vanuit een waardeketenbenadering binnen handbereik is, mits er faciliterend beleid is om werkbare businesscases voor zero emissie technologie te ondersteunen. De aanbevelingen bieden een uitstekende basis voor verdere stappen in de ontwikkeling van de H2-infrastructuur op het water, waardoor de bereidheid tot verdere investeringen in het hele ecosysteem van scheepsbouw en onderhoud tot waterstofproductie en -distributie mogelijk wordt vergroot.

Volgende stappen
De resultaten van de RH2INE Kickstart Studie worden gebruikt om een blauwdruk te ontwikkelen voor de volgende fasen. Een zogenaamde RH2INE Kickstart IWT-ambitie van drie rederijen en binnenvaartoperatoren als onderdeel van de RH2INE-coalitie om twaalf waterstofschepen en vier bijvullocaties te bouwen, wordt momenteel ingediend bij de EU H2 IPCEI First Technology Wave en bij de tweede ronde van het Nederlandse Groeifonds Beleggingsfonds.

Kijk voor meer informatie op https://www.rh2ine.eu/rh2ine-kickstart-study/

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op via kenniszuidholland@pzh.nl

Meer informatie

Eindrapportage

Links

https://www.rh2ine.eu/rh2ine-kickstart-study/

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen via: kenniszuidholland@pzh.nl

Disclaimer: Dit onderzoek voldoet niet aan de toegankelijkheidseisen. De onderzoeken die we vanaf 2022 publiceren zijn wel toegankelijk gemaakt. Heb je hulp nodig om dit onderzoek te lezen? Neem dan contact met ons op via kenniszuidholland@pzh.nl

Deze website maakt gebruik van cookies