‘Wen er maar aan’ – Hoe inclusief zijn de grote maatschappelijke transities in Zuid-Holland?

De samenleving en economie ondergaan enkele ingrijpende transities. Wat deze transities gemeen hebben: het zijn alle langdurige, soms decennia omvattende processen. En ze hebben een bepaalde mate van ‘onvermijdelijkheid’ over zich – tenminste, als het aan beleidsbepalers ligt. Alsof de overheid tegen haar burgers zegt, in de woorden van publicist Paul Scheffer: ‘Wen er maar aan’. Maar niet iedereen wil en kán aan deze veranderingen ‘wennen’.

Dit onderzoek keek naar de mate waarin bewoners van Zuid-Holland vier grote maatschappelijke transities als ‘toegankelijk’ ervaren – nu, en met het oog op de toekomst. Zijn ze positief of negatief over deze veranderingen en waarom? Hebben ze het gevoel dat ze mee kunnen? Zien ze deze veranderingen als onvermijdelijk? En hoe hangen zaken als leeftijd, opleidingsniveau en maatschappelijk vertrouwen met deze attitudes samen?

Het onderzoek diende inzicht te geven in aanknopingspunten voor (provinciaal) beleid om inwoners die (gevoelsmatig en/ of fysiek) moeilijk grip hebben op deze transities niet alleen te horen, maar ook te bereiken en te betrekken. De transities waren flexibilisering van de arbeidsmarkt, energietransitie, digitale revolutie en multiculturele samenleving.

De resultaten van het onderzoek zijn op diverse manieren besproken: in een Plein1-bijeenkomst, als discussiestuk bij een rondetafelsessie van Provinciale Staten over het thema inclusiviteit en als deel van een aflevering van podcastserie ‘De Achtertuin’.

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op via kenniszuidholland@pzh.nl.

Podcast

Meer informatie

Eindrapportage

Gerelateerd evenement

‘Voorbij de polarisatie’ – congres Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten en de Provincie Zuid-Holland

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen via: kenniszuidholland@pzh.nl

Disclaimer: Dit onderzoek voldoet niet aan de toegankelijkheidseisen. De onderzoeken die we vanaf 2022 publiceren zijn wel toegankelijk gemaakt. Heb je hulp nodig om dit onderzoek te lezen? Neem dan contact met ons op via kenniszuidholland@pzh.nl

Deze website maakt gebruik van cookies