Onderzoeken

Kennis Zuid-Holland draagt met onderzoek bij aan de toekomst van Zuid-Holland. Hiervoor gebruikt zij twee vormen van onderzoek met gerichte vragen:

Sommige vragen hebben een sociale, economische of demografische component. Hoe reageren (groepen) mensen op grote veranderingen als digitalisering, energietransitie en flexibilisering van de arbeidsmarkt? Hoe (eerlijk) zijn voorzieningen en middelen over de provincie verdeeld? Wat betekent dit voor de maatschappelijke opgaven van de provincie? Maatschappelijk beleidsonderzoek gaat op dit soort vragen in. 

Andere vragen gaan juist over sectordoorsnijdende maatschappelijke thema’s die op de lange termijn een disruptieve sociale, economische of ruimtelijke ontwikkeling te weeg kunnen brengen. De ToekomstAgenda richt zich op deze vragen door toekomstonderzoek te faciliteren. 

Filter

  • Thema

Onderzoeken

In dit onderzoek kijken we naar de sociale verschillen tussen en soms ook binnen gemeenten in de provincie Zuid-Holland. We kijken naar verschillende indicatoren op het gebied van brede welvaart en zijn hierbij met name geïnteresseerd in de uitschieters.
Terwijl het aantal dag- en verblijfsrecreanten aan onze prachtige provincie groeit, rijst de vraag: hoe houden we bestemmingen in balans? Hoe brengen we de economische, sociaal-maatschappelijke en ecologische impact van toerisme in beeld en hoe kunnen we pro-actief signaleren of op korte of middellange termijn knelpunten ontstaan?
De Provincie Zuid-Holland financiert van 2021 - 2025 onderzoek naar het onderwerp ethics-by-design van de TU Delft, als onderdeel van de Kennis Zuid-Holland agenda. Hiermee onderstreept de provincie haar inzet om ethische overwegingen te integreren in technologische innovaties, vooral in experimentele fysieke omgevingen, ook wel bekend als Living Labs.
Hoe robuust is de voedselzekerheid in het huidige voedselsysteem? Kunnen we het in Zuid-Holland/Nederland permitteren om de voedselproductie van onze (grondgebonden) land- en tuinbouw (kwantitatief of kwalitatief) te verlagen/veranderen onder druk van beleid, ontwikkelingen en mogelijke events?
Het landelijk gebied staat voor grote en complexe opgaven die samenhangen met de kwaliteit van bodem, water en atmosfeer. De complexiteit ervan is uitdagend en vraagt vanwege de maatschappelijke urgentie om concrete oplossingen waarbij maatwerk gecombineerd moet worden met een geborgde verlaging van de impact van landbouw op het milieu. In dialoog met de sector moet komende jaren worden samengewerkt aan een concreet toekomstplan.
De faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden heeft afgelopen mei (vóór de verkiezingen) in samenwerking met I&O Research een representatief opinieonderzoek in Zuid-Holland uitgevoerd. De hoofdvraag van dit onderzoek luidde: “In welke mate is er sprake van polarisatie in de Zuid-Hollandse samenleving?".
Wanneer we het woord platform gebruiken, denken we al snel aan plekken op het internet waar we elkaar kunnen ontmoeten, spullen kunnen kopen en ons werk kunnen doen. Maar hoe ontwikkelen publieke platformen zich?

Filter

  • Thema

Deze website maakt gebruik van cookies